Maandelijks archief: januari 2013

Dobberen

“Een relatie zonder vertrouwen is als een zeilboot zonder wind. Je kan er in blijven zitten, maar je maakt geen vorderingen.” *

De Grootsheid van Schoonheid

Naar aanleiding van een mailwisseling over impressionisme ging ik nogmaals op zoek naar een afbeelding van het ‘schilderij’ dat mij een aantal jaren geleden diep had getroffen. De naam van de schilder was weggezakt dus ging ik op zoek naar het ‘doek’ en de omschrijving. Zoals ik placht te zeggen, Google openbaart alles. Minder comfortabel als het om privacy gaat maar in dit geval weer een zege. Ik trof een verlaten blog van Vlaamse makelij welke exact omschreef wat mij diezelfde dag is overkomen. Wellicht dat de Vlaamse deun de schoonheid van het schilderij doet excellereren maar het was precies zoals Madame het ervaarde en naar aanleiding daarvan omschreef:

“Dat de gerenommeerde schilders uit de tijd van Frans Hals (van geboorte ‘nen Aantwaarpeneir’) de fotografen van de 17de eeuw waren, was duidelijk. De meeste schilderijen waren portretten die de luister en macht van de rijke poorters weergaven.

Eén schilderijtje blies madame van haar sokken. Het was van ene Leonart Bramer uit Delft. ‘”Herders rond een kampvuur”, geschilderd op leisteen. Van formaat een pietluttig A4-tje. De donkere nachtlucht was onbeschilderde leisteen. Maar wat een lichtspel van dat kampvuur op die minuscule herdertjes! Een pareltje! (fotograferen was helaas niet toegelaten)”

Ook ik was van mijn sokken geblazen toendertijd dat ik het schilderijtje zag, een soort van liefde op het eerste gezicht. Gelijk het machtig zwart van de i-Pad, van formaat minder dan de 10 inch van een toen nog niet eens bestaande i-pad. Het gitzwart van het leisteen geeft de nacht op een machtige natuurlijke wijze weer en de miniscule verfstrepen weerkaatsen het kampvuur op de silhouetten van de herders. Een onovertroffen schoonheid raakte mij tot in de vezels.
Ik heb vandaag weer het kleinood nog eens opgezocht, alhoewel een foto geen eer doet aan de schoonheid plaats ik haar wel, omdat het zien ervan bij mij de euforie van ervaren schoonheid weer doet ontwaken en het dagelijkse bestaan doet verschrompelen tot haar juiste proporties.

De mooiste dagafsluiter die ik me kan voorstellen, waarvan akte:

leonartbramer

(Dit artikel verscheen eerder op mijn blog bij wordpress.com na de migratie van msn-spaces)